Veilig sportklimaat


Met betrekking tot ‘veilig sportklimaat’ hebben wij belangrijke informatie hieronder voor u uitgelicht. Voor meer en uitgebreidere informatie zie ook bijgevoegde linkjes. Wij volgen onder meer het beleid van de KNSB.

Vertrouwenscontactpersoon bij KCG
Wij willen een kunstschaatsvereniging zijn waar iedereen zich veilig en welkom voelt. Toch kan het gebeuren dat iemand dat anders ervaart. Dit is ongewenst gedrag en dat willen we stoppen. Als jij ongewenst gedrag ervaart, willen wij dat als club weten zodat we jou daarbij kunnen ondersteunen.

Er zijn verschillende vormen van ongewenst gedrag, waaronder pesten, discriminatie, (seksuele) intimidatie, bedreiging en gewelddadig gedrag. Maar je kunt ook problemen ervaren waardoor je niet kunt zijn wie je bent, of je kunt je buitengesloten voelen.

Je kunt zelf met ongewenst gedrag te maken krijgen, maar je kunt het ook bij iemand anders zien gebeuren. Ook dan, bijvoorbeeld als coach, trainer, begeleider, medesporter of ouder, vragen we je om contact te leggen met onze Vertrouwenscontactpersoon (VCP). Bij een vermoeden van seksuele intimidatie zijn coaches, trainers en begeleiders zelfs verplicht om dit te doen.

Wat doet de VCP
De VCP zal naar jouw verhaal luisteren en samen met jou kijken wat verdere stappen kunnen zijn. Soms is iets op te lossen binnen de vereniging en in sommige gevallen is het verstandig om er andere deskundigen bij te betrekken. Dit zal altijd in overleg met de melder gebeuren. De VCP is onafhankelijk en jij kunt aangeven of je anoniem wilt blijven.

VCP KCG
Harm Ensing is de vertrouwenscontactpersoon van KCG. Via het emailadres vcp@kunstrijclubgroningen.nl  kun je contact leggen met de VCP. Hij neemt dan binnen 24 uur contact met je op.

Let op: het e-mailadres is uitsluitend bedoeld om een afspraak te maken, niet om al te melden waar het over gaat.

VCP KNSB
De vertrouwenscontactpersoon van de KNSB is op diverse manieren te bereiken te weten via de Servicedesk van de KNSB info@knsb.nl, telefoon 088-4892000 of rechtstreeks via nummer 06-14794824 (Maaike Pekelharing).

NOC*NSF – Centrum Veilige Sport
Er is ook een directe hulplijn bij NOC*NSF bereikbaar. Het Centrum Veilige Sport is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 08.30 tot 17.30 uur.  Het nummer is 0900 – 202 55 90 (€ 0,10 per minuut). E-mail: centrumveiligesport@nocnsf.nl.

Sporters, hun ouders, coaches, trainers, vrijwilligers, bestuursleden, kaderleden, toeschouwers en wijkagenten kunnen te allen tijde contact opnemen bij vermoeden van grensoverschrijdend gedrag of een incident. Alle meldingen en informatie worden vertrouwelijk behandeld.


Grensoverschrijdend gedrag
;
waar gaat het over?
De definities en sport specifieke signalen per onderwerp bij grensoverschrijdend gedrag.

Gedragscodes
KCG hanteert een preventie en integriteitsbeleid en diverse gedragscodes voor de functies: